top of page

Batterij van een Elektrische Fiets

Cruciale elementen bij de aanschaf van een elektrische fiets zijn de batterij en de motor. Deze twee aspecten bepalen hoe vlot de ondersteuning werkt en hoe ver je actieradius reikt. Afhankelijk van het gebruiksdoel van de e-bike, kunnen bepaalde onderdelen de doorslag geven. De kwaliteit en het vermogen van de batterij bepalen voor een groot deel de prijs.




Actieradius of autonomie van de batterij

Hoelang kan een batterij ondersteuning bieden? Het juiste antwoord is de combinatie van ampère (varieert van 8 tot 18 Ah) en voltage (24 tot 36). Zo kan je een batterij kiezen met een degelijke autonomie (50 – 60 km) of één die je e-bike tot afstanden van 100km kan ondersteunen. Dit type accu is bijgevolg wel een tikje zwaarder en duurder. Een batterij kies je dus best op basis van jouw fietsprofiel.

Welke factoren hebben invloed op de actieradius?


  • Het parcours: met een vlak wegdek is de actieradius groter dan met een hobbelig, zanderig of heuvelachtig parcours.

  • Bandenspanning: harde banden zorgen ervoor dat je minder weerstand ondervindt met als resultaat een grotere radius.

  • Tegenwind: hoe meer tegenwind er is, hoe lager de actieradius.

  • Gewicht van de bestuurder: een zwaardere fietser heeft een kleinere actieradius dan een lichtgewicht.

  • Frequentie: veel starten en stoppen verbruikt meer batterij.

  • Staat van de batterij: een nieuwe batterij levert betere prestaties en dus een grotere actieradius dan een oudere batterij.

  • Uitneembare of ingebouwde batterijen: de meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met een uitneembare batterij. De keuze ligt vaak bij het gemak van de accu. Je kan het gemakkelijk thuis, op het werk opladen. Ze hebben ook als voordeel dat het gewicht van de fiets kan gereduceerd worden, wat handig is bij het transport van fietsen. Ingebouwde batterijen zijn iets moeilijker op te laden, het voordeel is wel dat je de accu nauwelijks ziet omdat ze in het frame is gewerkt.






Levensduur en onderhoud van de batterij

De levensduur van een accu hangt af van verschillende factoren. Wil je de batterij zo lang mogelijk in optimale toestand houden, lees dan volgende onderhoudstips.

1. Maak de batterij fiets klaar

Li-Ion batterijen hebben na aankoop minimaal vijf ladingen / ontladingen nodig om op hun maximale kracht te komen. In de eerste fase worden de cellen van de accu gevormd. Het is dus belangrijk om dit na aankoop effectief te doen. Hoe? Als je de fiets krijgt, laadt je hem thuis dan helemaal op. Daarna ga je ermee fietsen en rij je de batterij volledig leeg. Dit proces herhaal je een 5-tal keer, uiteraard mag dit verspreid gaan over langere periode. Indien je twee batterijen op je fiets hebt, geef ze dan best een nummer om vergissingen te voorkomen.


2. Houd je batterij fiets klaar

Gebruik je jouw elektrische fiets in de herfst of winter niet? Dan laad je de accu best éénmaal per maand op. Dit verhoogt de levensduur en de capaciteit van de batterij, wat gelijk staat aan langer fietsplezier.


3. Vermijd vriestemperaturen

Als je de batterij kan verwijderen, bewaar ze dan best binnen. Doe dit dan zeker wanneer de buitentemperaturen onder het vriespunt daalt. Ook dit komt de levensduur en de actieradius ten goede. Wist je dat de actieradius met 30-50% kan verminderen als de batterij te koud is geworden?


4. Laad de batterij snel genoeg op

Het continu platrijden van iedere batterij beperkt de levensduur enorm. Loodaccu’s zijn hiervoor het meest kwetsbaar, soms zijn deze al na 50 ontladingen versleten. De technologie staat, gelukkig, niet stil. Iedere generatie batterijen heeft een langere levensduur en laat meer ontladingen toe, sommige zelfs tot meer dan 1000! Om de levensduur van de batterij zo lang mogelijk te bewaren, wordt ze best herladen wanneer nog de 25% tot 50% van de accu overblijft.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zo kies je de veiligste fietshelm

Als je gaat fietsen draag je best een helm om bij een ongeluk erger te voorkomen. In de video hierboven zie je 3 voorbeelden van helmen. Beginnen doen we met de Speed Pedelec helm. Deze is speciaal ge

E-bikes: Kies ik een voor-, midden-, of achtermotor?

Je hebt beslist om een elektrische fiets te kopen. Maar hoe vind je in gods- (of andere) naam de e-bike die bij je past? Er zijn zoveel verschillende motoren, modellen, diverse prijsklassen, zwaardere

bottom of page